NOČ RAZISKOVALCEV ob razstavi IDA BRIŠNIK REMEC & MARJAN REMEC, Tako blizu – tako daleč Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
petek, 23. september 2011, od 16.00-22.00  

Noč raziskovalcev bo potekala v organizaciji Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.  

16.00–17.30 OTROŠKA USTVARJALNICA

Otroci bodo odkrivali skrivnostni likovni svet na delih slikarjev Ide Brišnik Remec in Marjana Remca. Svoja opažanja bodo prelili v barve in ustvarili lastne domišljijske pokrajine. Ustvarjalnico, ki je namenjena otrokom od 4.-14. leta starosti, vodijo kustosinja Andreja Rakovec in študentje likovne pedagogike.   

18.00–19.30 Vodstvo po razstavi IDA BRIŠNIK REMEC & MARJAN REMEC, Tako blizu – tako daleč
vodijo: izr. prof. dr. Marjeta Ciglenečki in študentje umetnostne zgodovine Filozofske fakultete Univerze v Mariboru 

Dr. Marjeta Ciglenečki in študentje umetnostne zgodovine Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, ki so v preteklem študijskem letu raziskovali delo zakoncev Remec, bodo odstrli vpogled v bogat likovni opus Ide Brišnik Remec in Marjana Remca. Pogovarjali se bodo tudi o dogajanju na mariborskem likovnem prizorišču v zadnjih desetletjih ter o metodoloških pristopih pri raziskovanju opusov obeh slikarjev in o pripravi razstave.

19.30–20.30 LITERARNI VEČER S PISATELJEM MIHO REMCEM
sodelujejo: Miha Remec, pisatelj, Andrej Brvar, literat in založnik, Drago Bajt, literarni kritik

Pisatelj Miha Remec, brat slikarja Marjana Remca, je avtor številnih znanstveno-fantastičnih romanov, katerih odmev najdemo v slikarskem opusu njegovega brata. V literarnem pogovoru bodo svoje poglede na znanstveno-fantastični žanr predstavili pisatelj Miha Remec, literarni kritik in poznavalec znanstvene fantastike Drago Bajt ter literat in založnik Andrej Brvar, ki je kot urednik sprejel nekaj Remčevih romanov v program založbe Obzorja.  

21.00 NASTOP PLESNE IZBE MARIBOR, Tekoče slike
nastopata: Špela Huzjak, violinistka & Nina Milin, koreografinja in plesalka 

Plesni performans bo povezal likovno govorico zakoncev Remec z umetnostjo sodobnega plesnega izraza.  

PROST VSTOP NA VSE PRIREDITVE!