all images © wolfgang thaler

Mednarodna konferenca NEDOKONČANE MODERNIZACIJE – MED UTOPIJO IN PRAGMATIZMOM, arhitektura in urbanizem v bivši Jugoslaviji in državah naslednicah  

mednarodna konferenca: 1.-2. oktober 2010, Kino Mosor, Zagreb

fotografska razstava: 2.-9. oktober 2010, Galerija Vladimir Nazor, Zagreb

 

UGM in Trajekt, projektna partnerja mednarodnega raziskovalnega projekta Nedokončane modernizacije – med utopijo in pragmatizmom, vabita na konferenco, ki bo potekala v petek, 1. oktobra in soboto 2. oktobra 2010 v zagrebškem Mosor kinu ter fotografsko razstavo Scenes from the Unfinished Modernisation dunajskega fotografa Wolfganga Thalerja. Konferenca z naslovom Nedokončane modernizacije, pregled tendenc označuje začetek sodelovanja znotraj dvoletnega raziskovalnega projekta. Skoraj petdeset raziskovalcev iz območja nekdanje Jugoslavije bo raziskovalo teme, povezane s preoblikovanjem arhitekturne kulture in grajenega okolja na tem območju, od začetka socialističnega obdobja, preko post-socialistične tranzicije, do danes. Začetna konferenca bo s predstavitvijo raziskovalne teme orisala družbeno-politični in kulturni kontekst ter zgodovinske okoliščine, ki so vplivali na arhitekturo in urbanizem v regiji ter na razvoj različnih trendov in smeri. Oris okoliščin bo pomagal sprožiti kritično razpravo o posodobitvi procesov in njihove družbene in kulturne učinke do grajenega okolja.

 

PROGRAM

MEDNARODNA KONFERENCA, Nedokončana modernizacija / Oris tendenc

petek, 1. oktober 2010, 17.00-22.00, Kino Mosor, Zagreb

Predavali bodo: prof. David Harvey (The City University of New York), priznani britansko-ameriški urbani geograf in antropolog ter eden najpomembnejših teoretikov urbanega prostora danes; dr. Ljiljana Kolešnik, umetnostna zgodovinarka iz Zagreba, med drugim avtorica pomembnih interpretacij hrvaške umetnosti v 50-ih letih znotraj ideološko-družbenega konteksta ter dr. Dejan Jović, zgodovinar s Stirling University na Škotskem, strokovnjak za jugoslovansko in post-jugoslovansko zgodovino. Arhitekta Dafne Berc in Maroje Mrduljaš iz Zagreba bosta izvedla javni intervju s teoretikom Matkom Meštrovićem, protagonista pomembnih kulturnih iniciativ na Hrvaškem, mdr. Novih tendenc, skupine Gorgona in Centra za industrijsko oblikovanj ter arhitektom Bogdanom Budimirovim, enim od pionirjev prefabricirane gradnje.

sobota, 2. oktober 2010, 10.00-16.00, Kino Mosor, Zagreb

Raziskovalni timi iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije, ki sodelujejo v projektu, bodo predstavili teme svojih raziskovanj ter pričeli z diskusijo o možnih poteh bodočega skupnega dela.  

 

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA Wolfgang Thaler, Scenese from an Unfinished Modernisation

2.–9. oktober 2010, Galerija Vladimir Nazor, Zagreb

Dunajski fotograf Wolfgang Thaler zadnji dve leti potuje po prostoru nekdanje Jugoslavije in beleži arhitekturo socialističnega obdobja. Njegove fotografije so priče o specifičnih arhitekturnih kulturah držav naslednic ter o prepričljivosti različnih arhitekturnih jezikov, ki so se rodili kot posledica splošnih procesov modernizacije. Razstava predstavlja razmeroma širok, včasih presenetljiv in popolnoma subjektiven pogled na vznemirljivo in bogato obdobje moderne in post-moderne arhitekture na področju bivše Jugoslavije.   

 

Projekt je prejel podporo Programa Kultura Evropske Unije. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.  

Koordinatorka projekta za UGM: Simona Vidmar, kustosinja, 02/ 25 02 543, 041 396 681, simona.vidmarping@ugmpong.si

 

VSTOP PROST!