Javni vodstvi po razstavah Ikone poljske arhitekture in Slovenske slikarke in kiparke
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
nedelja, 10. maj 2009, ob 11.00 in 17.00
vodita: Matevž Čelik, arhitekt in urednik Trajekta in dr. Irena Mislej, muzejska svetnica in direktorica Pilonove galerije v Ajdovščini

Razstava Ikone poljske arhitekture, ki je nastala v sodelovanju poljskega Ministrstva za zunanje zadeve in revije Architektura-Murator, predstavlja 20 najpomembnejših arhitekturnih dosežkov na Poljskem po letu 1989. Politični preobrat, ki je s seboj prinesel ekonomske, socialne in kulturne spremembe, je vidne sledi zapustil tudi v arhitekturi. Pri izboru arhitekturnih del so bili odločilnega pomena odličnost in inovativnost, komunikativnost arhitekture z uporabniki ter njihova vloga pri so-oblikovanju širšega urbanega prostora. Gre za dela, ki so postala ikone – zaznamovala so obdobje, v katerem so nastala in spremenila razvoj sodobne poljske arhitekture.

Matevž Čelik je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (1998). Piše arhitekturne kritike, dela na različnih projektih povezanih z urbano prenovo in proučuje inovacije pri upravljanju mest. Je soustanovitelj zavoda TrajekT in ureja njegovo spletno stran, ki je postala glavni vir informacij o arhitekturi in prostorskem načrtovanju v Sloveniji. Njegova knjiga New Architecture in Slovenia, ki je 2007 izšla pri založbi Springer Wiena New York, je pritegnila mnogo pozornosti in sodobno slovensko arhitekturo postavila na police knjigarn, knjižnic in arhitekturnih navdušencev po vsem svetu.

Projekt je omogočilo Veleposlaništvo Republike Poljske v Ljubljani.

Razstava Slovenske slikarke in kiparke 1918-1945 še vse do 10. maja postavlja na ogled delček ustvarjanja naslednjih slikark in kipark: Karla Bulovec Mrak, Milena Dolgan, Elsa Kasimir Oeltjen, Mara Kralj, Dana Pajnič, Elda Piščanec, Mira Pregelj, Bara Remec, Sonja Rauter Zelenko, Henrika Šantel, Avgusta Šantel ml., Helena Vurnik, Anica Zupanec Sodnik.

V javnem vodstvu na zadnji dan odprtja razstave in zares tik pred njenim zaprtjem - izjemoma ob 17. uri - bo javno vodstvo po razstavi izpeljala ena izmed avtoric projekta dr. Irene Mislej, muzejska svetnica in direktorica Pilonove galerije v Ajdovščini. Pojasnila bo razloge, ki so botrovali odločitvi za tovrstno razstavo, osvetlila bo položaj žensk ustvarjalk v luči tedanjega družbenega konteksta in predstavila posamezne umetnice, ki so s svojim delovanjem aktivno sooblikovale umetniško prizorišče prve polovice 20. stoletja pri nas.