Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva 6
torek, 16. september 2008, ob 18.00-20.00

udeleženci:
Kim Young-Joon, arhitekt (J. Koreja)
Guyon Chung, arhitekt (J. Koreja)
dr. Pai Hyung-Min, arhitekturni kritik (J. Koreja)
Marco Brizzi, direktor agencije iMage (Italija)
moderator: dr. Blaž Križnik, arhitekt in sociolog

UGM v okviru razstave S(E)OUL SCAPE, pot k novi urbanosti v Koreji v sodelovanju z agencijo iMage iz Firenc in dr. Blažem Križnikom organizira Forum o sodobni korejski arhitekturi, ki se ga bodo udeležili trije prominentni korejski gostje, arhitekta Kim Young-Joon in Guyon Chung ter arhitekturni kritik dr. Pai Hyung-Min. Forum bo moderiral arhitekt in sociolog dr. Blaž Križnik, udeležil pa se ga bo tudi Marco Brizzi, direktor agencije iMage iz Firenc.

Razstava S(e)oul Scape med ostalim razkriva, kako korejski arhitekti s svojim delom odgovarjajo na aktualna družbena, gospodarska in urbana protislovja v njihovi družbi, kako posredujejo med lokalnim in globalnim in kakšen pomen imata v teh prizadevanjih tradicija in kultura. Čeprav na prvi pogled ne bi našli podobnosti med Korejo in Slovenijo, pregled sodobne korejske arhitekture kaže, da iskanje "nove urbanosti v Koreji" in njegovi učinki niso tako zelo različni od izzivov, s katerimi se danes sooča slovenska arhitektura. Koreja in Slovenija sta si precej bližje, kot se zdi!  

PROGRAM

18.00-18.20    UVODNA PREDSTAVITEV
dr. Blaž Križnik, Koreja in Slovenija: Med jutranjim mirom in novo urbanostjo
18.20-18.40    PREDSTAVITEV PROJEKTOV, Kim Young-Joon, arhitekt (J. Koreja)
18.40-19.00    PREDSTAVITEV PROJEKTOV, Guyon Chung, arhitekt (J. Koreja)
19.00-20.00    PANELNA DISKUSIJA, Sodobna korejska arhitektura
udeleženci diskusije: Kim Young-Joon, arhitekt (J. Koreja); Guyon Chung, arhitekt (J. Koreja); dr. Pai Hyung-Min, arhitekturni kritik, pisec besedila v razstavnem katalogu (J. Koreja); dr. Marco Brizzi, direktor agencije iMage in organizator razstave (Italija) diskusijo moderira in vodi: dr. Blaž Križnik, arhitekt in sociolog (Slovenija)  

V uvodnem delu foruma dr. Blaž Križnik, arhitekt in sociolog iz Ljubljane, ki je 2006 kot štipendist Korejske fundacije delal na Inštitutu za razvoj Seula, s kratkim predavanjem predstavlja na prvi pogled nemogoča skupna izhodišča korejske in slovenske sodobne arhitekture, kulture in družbe. Sledita prezentaciji dveh korejskih arhitektov z razstave – Kim Young-Joona in Guyon Chunga, ki bosta predstavila svoje izbrane arhitekturne in urbanistične projekte. Glavni del foruma predstavlja pogovor, ki se ga bosta poleg obeh korejskih arhitektov udeležila še arhitekturni kritik in dober poznavalec kulturne krajine Južne Koreje, dr. Pai Hyung-Min, ter direktor iMage-a Marco Brizzi iz Firenc. Pogovor bo moderiral dr. Blaž Križnik. Koordinatorka projekta: Simona Vidmar  

FORUM BO POTEKAL V ANGLEŠKEM JEZIKU! VSTOP PROST! VLJUDNO VABLJENI!  

O UDELEŽENCIH FORUMA:

Kim Young-Joon
je predstavnik mlajše generacije korejskih arhitektov. Diplomiral na Seoul National University, študij nadaljeval na priznani Architectural Association v Londonu. Delal je pri IROJE architects & planners in OMA, 1998 pa ustanovil arhitekturni biro YO2 architects. Njegovi najodmevnejši projekti povezujejo arhitekturo in urbanizem: Paju Book City, bolnišnica HerYooJae, razstavni paviljon za GwangJu Biennale, Hiper Catalunya Study, Korea New Administrative City (1. nagrada na mednarodnem natečaju). Trenutno poučuje na Korean National University of Arts in je koordinator PaJu Book City (2. faza). 2004 se je na seznamu časopisa HanKyoReh uvrstil med 100 strokovnjakov, ki bodo krojili prihodnost Koreje (www.yo2.co.kr). Chung Guyon po diplomi na School of Crafts and Design na Univerzi v Seulu je 1986 ustanovil Guyon Architects Associates Co., Ltd. Predaval je na Univerzi Hanynag v Seulu, Narodni univerzi v Seulu, Univerzi Sung Kyungkwan in na Korejski narodni umetniški univerzi. 2004 je bi komisar za korejski paviljon na beneškem arhitekturnem bienalu. Trenutno je so-predsednik Cultural Action, in član Cultural Property Preservation Committee. Njegova glavna dela vključujejo številne javne arhitekturne projekte v Muju: občinska zgradba v Muju, stadion Wisteria, tržnica in pisarne mestne uprave v Muju, otroške knjižnice (Suncheon, Jeju, Seogwipo in Jinhae) ter Korejski kulturni center v Muju. Pisec besedila v razstavnem katalogu in odličen poznavalec korejske kulturne krajine, dr. Pai Hyung-Min, deluje predvsem na področju arhitekturne oz. kulturne zgodovine in teorije Koreje, Azije in Zahodne Evrope. Diplomiral je iz arhitekture na Seoul National University in doktoriral iz zgodovine, teorije in kritike arhitekture na MIT-u v ZDA. Dvakrat je prejel Fulbrightovo štipendijo, za doktorski študij in za postdoktorsko raziskovanje na MIT-u. Predava na Univerzi v Seulu in je avtor publikacij The Portfolio and the Diagram: Architecture, Discourse, and Modernitry (2002, MIT Press) in Sensuous Plan: The Architecture of Seung H-Sang (2007, Dongnyok Publishers).

Marco Brizzi (1967), predsednik agencije iMage iz Italije, ki je organizirala razstavo S(e)oul Scape, jo premierno predstavila v galeriji SESV v Firencah in sedaj vodi njeno evropsko turnejo. Marco Brizzi, arhitekt in urednik, trenutno predava na California State University v Firencah, Univerzi v Firencah, Fakulteti za arhitekturo v Ferrari in na NABA v Milanu. Je ustanovitelj in predsednik podjetja iMage, ki je specializirano za komunikacije in medijske storitve na področju arhitekture; direktor ARCH'IT, prve digitalne revije za arhitekturo v Italiji ter kustos arhitekturne galerije SESV v okviru Univerze v Firencah. Med številnimi funkcijami in člansti v komisijah je tudi svetovalec za izbor evropske nagrade za arhitekturo Mies van der Rohe (www.image-web.org).

Dr. Blaž Križnik je kot štipendist Korejske fundacije leta 2006 delal na Inštitutu za razvoj Seula, kjer je spoznal tako specifiko korejskega prostora in njeno arhitekturo kot nekatere glavne protagoniste urbanega preporoda te države. Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani 1999, študij nadaljeval na Akademiji za arhitekturo v Rotterdamu in na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je 2008 doktoriral. Je raziskovalec na Inštitutu za politike prostora v Ljubljani in aktiven predvsem na področjih razvoja mest, družbenih gibanj in korejskih študij.