Ekskurzija v Zagreb - ogled Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb
sobota, 6. marec 2010, odhod ob 8.00 – prihod ob 18.00

UGM vabi na ogled pravkar odprtega Muzeja suvremene umjetnosti v Zagrebu! Arhitekturo muzeja nam bo predstavil avtor projekta, arhitekt Ivo Franić, skozi stalno razstavo Zbirke u pokretu / Zbirke v gibanju, ki predstavlja najboljša dela bogate muzejske zbirke, pa nas bo popeljal kustos in avtor postavitve Tihomir Milovac. V centru mesta si bomo ogledali še razstavo Ikonografija grada v Moderni galeriji.  cena: 31 € / 22 € (za člane KLUBA UGM)

prijava
: ob plačilu na blagajni UGM (tor.-ned.: 10h-18h) do 2. marca 2010 oz. do polne zasedbe.
informacije: 02/22 94 693 (blagajna UGM), info@ugm.si.  
program: Voden ogled po razstavi Ikonografija grada v Moderni galeriji. Razstava skozi različne medije – grafika, slikarstvo, risba, fotografija, plakati, film – in s pomočjo literature ter glasbe predstavlja različne ikonografske poglede na mesto. Po odmoru za kosilo se bomo odpeljali v Novi Zagreb, kjer se nahaja nova zgradba Muzeja sodobne umetnosti Zagreb (MSU). Tam nas bo pozdravil avtor arhitekture muzeja Ivo Franić in nam predstavil velikopotezni projekt. Tihomir Milovac, kustos in avtor postavitve stalne zbirke Zbirke u pokretu / Zbirke v gibanju, pa nas bo vodil po razstavi, ki predstavlja bogato zbirko muzeja. Vodstva so v hrvaškem jeziku!

8.00: odhod iz Maribora z avtobusom izpred Jurčičevega spomenika
10.00: prihod v Zagreb
10.30–11.30: voden ogled razstave Ikonografija grada v Moderni galeriji
11.30–12.30: čas za kosilo
13.00-13.45: voden ogled arhitekture muzeja MSU
14.00-15.30: voden ogled stalne razstave Zbirke u pokretu
15.30-16.30: prosti čas za individualni ogled
16.30: odhod iz Zagreba
18.00: predviden prihod v Maribor

UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved možna do 24. 2. 2010, kasneje denarja ne vračamo razen v primeru dokumentirane višje sile. Cena vključuje avtobusni prevoz, strokovna vodstva po razstavah in vstopnine, cestnine in parkirnine, organizacijo izleta ter nezgodno zavarovanje turistov in izletnikov, posladek ob odhodu. Rezervacija velja le ob plačilu na blagajni UGM, Strossmayerjeva 6, Maribor.

MSU – Muzej suvremene umjetnosti v Zagrebu je bil ustanovljen leta 1954 s ciljem zbiranja in predstavljanja sodobne umetnosti. Do nedavnega se je nahajal v starem delu mesta Gradnja nove stavbe MSU-ja v Novem Zagrebu se je zaključila konec 2009. Avtor arhitekture arhitekt Igor Franić je zgradbo na eni glavnih prometnic med novim in starim delom Zagreba projektiral s spoštovanjem tradicije funkcionalistične arhitekture. Severna stran muzeja se odpira proti mestnemu parku, k jezeru Bundek, kjer so predvidene razstave na prostem. Pritličje je v celoti namenjeno raznovrstnim vsebinam za obiskovalce Razstavni prostori se nahajajo v treh nadstropjih, s svojo različnostjo pa omogočajo fleksibilen odnos stalnih in občasnih postavitev ter ponujajo različne možnosti za realizacijo zahtevnih projektov.Razstava Zbirke u pokretu / Zbirke v gibanju  predstavlja zbirke MSU, ki danes štejejo približno 12.000 del moderne in sodobne umetnosti - del domačih in tujih avtorjev – od prve polovice 20. stoletja do danes. V prvi postavitvi razstave stalne zbirke poimenovane Zbirka v gibanju, se predstavlja približno šeststo izbranih del. Reprezentativna dela iz zbirk so razporejena v celote, oblikovane glede na idejne sorodnosti, v skladu z notranjimi vezmi, ki jih dela medsebojno ustvarjajo neodvisno od časa in okolja, v katerem so nastala ter so razporejena v pet velikih celot: Projekt in usoda, Umetnost kot življenje, Umetnost o umetnosti, Velika enigma sveta in Besede in slike. Po razstavi bo vodil Tihomir Milovac, avtor in kustos postavitve.

Razstava Ikonografija grada v Moderni galeriji v Zagrebu skozi različne medije – grafika, slikarstvo, risba, fotografija, plakati, film – in s pomočjo literature ter glasbe predstavlja različne ikonografske poglede na mesto. Predstavljena so dela Kraljevića, Račića, Steinerja, članov Praške četverice in skupin Zemlja ter Trojica (Uzelca, Trepuš, Hegedušić, Generalić, Babić, Becić, Glumac). Moderni elementi v likovnih delih so odraz izkušenj, ki so si jih nabrali umetniki med bivanjem v Parizu, Pragi, Berlinu, Dunaju ter se tam navzeli duha in modus vivendi ter to prenesli v Zagreb, Reko, Osijek, Split in tako pretvorili njihov provincionalen spleen v vitalna urbana središča.