RAZSTAVA MUNCH IN DUH SEVERA. SKANDINAVIJA V DRUGI POLOVICI 19. STOLETJA in OGLEJ  
sobota, 5. marec 2011, odhod ob 6.00 – prihod ob 22.00
cena: 72 €/50,40 € (za člane KLUBA UGM)
doplačila: vstopnina v kripto oglejske bazilike (po želji)
prijava: ob plačilu na blagajni UGM (tor.-ned.: 10.00-18.00) do 28. 2. 2011 oz. do zasedbe prostih mest
informacije: 02/22 94 693 (blagajna), info@ugm.si  

UGM vabi na pomladno ekskurzijo v Italijo. Ogledali si bomo razstavo Munch in duh severa. Skandinavija v drugi polovici 19. stoletja v Vili Manin. Drugi del ekskurzije bo posvečen Ogleju, enem najpomembnejših mest rimskega imperija, kjer si bomo ogledali baziliko in zgodnjekrščanske mozaike.  

Program: voden ogled po razstavi Munch in duh severa. Skandinavija v drugi polovici 19. stoletja nas bo seznanil z delom enega najslavnejših skandinavskih umetnikov, slikarja in grafika Edvarda Muncha in njegovih sodobnikov. Po ogledu razstave se bomo odpeljali do Ogleja (Aquileia), nekoč pomembnega rimskega mesta, ki je danes na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Tam bo odmor za kosilo, po želji si bo v tem času mogoče ogledati številne ostanke rimskega mesta, Arheološki muzej ali kripti v sklopu bazilike. Sledil bo skupen ogled bazilike s poudarkom na izjemnem zgodnjekrščanskem mozaičnem tlaku z bogato simboliko. Nato se bomo zapeljali še do bližnjega Gradeža (Grado), nekoč pomembnega rimskega pristanišča in ekskurzijo zaključili s kratkim sprehodom po mestu. Domov se bomo vrnili okrog 22. ure. UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved je možna do 28. 2. 2010, kasneje denarja ne vračamo, razen v primeru dokumentirane višje sile. Cena vključuje avtobusni prevoz, strokovno vodstvo po razstavi, vstopnino na razstavo, strokovno turistično vodenje, cestnine in parkirnine, organizacijo izleta ter nezgodno zavarovanje. Rezervacija velja le ob plačilu na blagajni UGM, Strossmayerjeva 6, Maribor.

6.00 odhod iz Maribora z avtobusom izpred Jurčičevega spomenika
10.30 prihod v Vilo Manin
11.00–13.00 ogled razstave
13.15–13.45 vožnja do Ogleja 14.00-15.00 odmor za kosilo, ogled Ogleja
15.00-16.00 skupen ogled oglejske bazilike in zgodnjekrščanskih mozaikov
16.30-18.00 vožnja do Gradeža, kratek sprehod po mestu
18.00 odhod proti domu
22.00 predviden prihod v Maribor  

RAZSTAVA MUNCH IN DUH SEVERA. SKANDINAVIJA V DRUGI POLOVICI 19. STOLETJA povezuje v celoto slikarstvo Norveške, Švedske, Finske in Danske. Približno 120 slik, izposojenih iz skandinavskih, evropskih in ameriških muzejev, se osredotoča na krajino, portrete in figuralna dela. Glavnina razstave z okrog štiridesetimi umetninami je posvečena Edvardu Munchu in predstavlja tako njegova zgodnja dela pod vplivom norveškega umetnika Christiana Krogha kot dela naslednjih dveh desetletij, ki so pripeljala do umetnikove mednarodne slave. Razstava ponuja izreden vpogled v razumevanje odnosa med skandinavskimi slikarji in Edvardom Munchom, hkrati pa približa dojemanje neskončne narave Severa in njenih značilnosti.

OGLEJ (Aquileia) je bil eno največjih in najbogatejših mest iz časa zgodnjega rimskega imperija. Z ohranjenimi ostanki pristanišča, foruma, pokopališča in stanovanjskih objektov je Oglej najpopolnejši primer zgodnjerimskega mesta v mediteranskem svetu. Posebno pozornost zasluži oglejska bazilika, prava zakladnica umetnosti. Pomembna je bila tudi kot sedež patriarha, ki je vse do sredine 18. stoletja na slovenskem ozemlju izvajal svoj zemljiški in duhovni vpliv. Oglejska bazilika je danes romanska stavba z gotskimi elementi, njena največja dragocenost pa je izjemen in odlično ohranjen zgodnjekrščanski tlak, ki so ga odkrili šele konec 19. stoletja. Gre za najlepši in najbolj obsežen zgodnjekrščanski mozaik v zahodnem svetu.