SVEČANA OTVORITEV MUZEJSKEGA KOMPLEKSA JOANNEUMSVIERTEL Z NEUE GALERIE & RAZSTAVA KITAJSKEGA UMETNIKA AI WEIWEI-a V KUNSTHAUSU
sobota, 26. november 2011, odhod ob 15.30 – prihod ob 22.30

UGM vabi člane Kluba UGM in vse ljubitelje sodobne umetnosti na svečano otvoritev velikopoteznega muzejskega kompleksa v Gradcu – Joanneumsviertla s sodobnim informativnim centrom ter dolgo pričakovanim prenovljenim kompleksom za Neue Galerie Graz v avtorstvu znanega španskega arhitekturnega biroja Nieto & Sobejano. Neue Galerie Graz, osrednji muzej za moderno umetnost, svojo novo zgodovino začenja z razstavo Modernizem: Samomor umetnosti (kustos: Peter Weibl) ter retrospektivno razstavo mednarodno priznanega arhitekta Hansa Hollaina. Pred otvoritvijo si bomo v Kunsthausu ogledali še razstavo slovitega kitajskega umetnika Ai Weiwei-a. Pridružite se nam na glamur izletu 2011!  

cena: 30 €/21 € (za člane Kluba UGM)
cena vključuje: vstopnino + strokovno vodstvo v Kunsthausu, prevoz
prijava: ob plačilu na blagajni UGM (tor.-ned.: 10.00-18.00) do 13. novembra 2011; v upravi UGM (pon.-pet.: 9.00-15.00) od 13.-22. novembra 2011 oziroma do zasedbe prostih mest
informacije: 02/22 94 693 (blagajna) in 02/22 95 860 (uprava), info@ugm.si  
program: Voden ogled po razstavi Ai Weiwei, Interlacing v Kunsthausu in možen individualen ogled razstave Antje Majewski, The World of Gimel. Po uri in pol prostega časa za sprehod po adventnem starem mestu se bomo udeležili otvoritve muzejskega kompleksa Joanneumsviertel z Neue Galerie Graz in si nato samostojno ogledali razstave: Modernizem: Samomor Umetnosti, Refleksije na zbirko Neue Galerie Graz, retrospektivno razstavo arhitekta in oblikovalca Hansa Holleina ter Bruseum, Muzej Günterja Brusa. Vodstvo po razstavi Ai Weiwei-a je v ANGLEŠKEM in NEMŠKEM JEZIKU! Izbira jezika je možna ob prijavi do zapolnitve angleške ali nemške skupine.

15.30 odhod iz Maribora izpred Jurčičevega spomenika
16.30-17.30 voden ogled po razstavi Ai Weiwei, Interlacing v Kunsthausu
17.30-18.00 individualni ogled razstav v Kusthausu
18.00–19.30 prosto za ogled adventnega Gradca
19.30–20.30 otvoritev Joanneumsviertla & Neue Galerie Graz s samostojnim ogledom razstav
20.30-21.30 adventna zabava na dvorišču Joanneumsviertla
21.30 odhod iz Gradca
22.30 predviden prihod v Maribor    

UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved je možna do 22. 11. 2011, kasneje denarja ne vračamo, razen v primeru dokumentirane višje sile. Cena vključuje vstopnino, strokovno vodstvo po razstavi Ai Weiwei, Interlacing in avtobusni prevoz. Doplačil ni!  

Razstava Ai Weiwei, Interlacing v Kunsthausu je prva velika razstava umetnikovega fotografskega in video ustvarjanja. Ai Weiwei je sodobni kitajski umetnik, ki ustvarja na področju kiparstva, instalacije, arhitekture, fotografije, filma in političnega aktivizma. Njegova dela so konceptualne narave in pogosto vsebujejo socialno, politično ali kulturno kritičnost. Nedavno ga je revija ArtReview uvrstila na prvo mesto na lestvici stotih vplivnih umetnikov, kar je sprožilo ostre proteste kitajskih oblasti, ki so tudi pogosta tarča umetnikovih kritik.

Neue Galerie Graz je vse od šestdesetih let preteklega stoletja zaznamovala razvoj umetnosti na nacionalni in tudi mednarodni ravni s številnimi odmevnimi projekti in priznanimi umetniki. Po dveh letih obnove bo slavnostno odprtje Neue Galerie pospremilo več razstav: Razstava Modernizem: Samomor umetnosti, refleksije na zbirko Neue Galerie Graz predstavlja temeljno spremembo modernizma od predstavljanja realnosti do razstavljanja realnosti z deli iz zbirke od 1800 do danes. Vse, kar je bilo naslikano in upodobljeno, je nadomestila razstavljena realnost sama. Naslikane pokrajine so prepustile prostor živo oblikovanim pokrajinam, portrete so nadomestila živa telesa ali kot je dejal Günter Brus: “platno se je spreobrnilo v človeško telo”. Retrospektivna razstava Hansa Holleina, svetovno znanega oblikovalca in arhitekta, ponuja celosten in razumljiv vpogled v njegovo umetniško delovanje. Na ogled bo tudi izbor del iz študijskega centra Bruseum (ustanovljen leta 2008), ki redno predstavlja Günterja Brusa, enega mednarodno najbolj prepoznanih sodobnih avstrijskih umetnikov, ki deluje kot slikar, performer, grafik in pisatelj.