EKSKURZIJA NA DUNAJ – OGLED RAZSTAV: FRIDA KAHLO. RETROSPEKTIVE IN PICASSO: FRIEDEN UND FREIHEIT  

sobota, 27. november 2010, odhod ob 6.00 – prihod 22.00  

UGM vabi na jesensko ekskurzijo na Dunaj. Ogledali si bomo razstavi Frida Kahlo: Retrospektive (Bank Austria Kunstforum) ter Picasso: Frieden und Freiheit (Albertina), popoldanski čas bo namenjen individualnim ogledom.

cena: 62 € / 43,40 € (za člane Kluba UGM)
cena vključuje: vstopnino in strokovno vodstvo po razstavi Fride Kahlo, avtobusni prevoz in vse pripadajoče stroške, organizacijo ekskurzije ter nezgodno zavarovanje
doplačila: vstopnine na druge razstave
prijava: ob plačilu na blagajni UGM (tor.-ned.: 10.00-18.00) do 22. novembra oz. do zasedbe prostih mest
informacije: 02 / 22 94 693 (blagajna UGM), infoping@ugmpong.si

PROGRAM: voden ogled po razstavi Frida Kahlo: Retrospektive in individualen ogled Picasso: Frieden und Freiheit. Razstavi dveh velikih imen likovne umetnosti 20. stoletja prinašata vpogled v osebno in družbenokritično doživljanje sveta: Frida Kahlo v svojih delih odstira vpogled v svoje življenje, zaznamovano s tragično nesrečo in boleznijo ter s pogumom. Pablo Picasso se s prepoznavnim likovnim jezikom odziva na pereča družbeno-politična vprašanja svojega časa, ki se s svojo sporočilnostjo dviga nad ozke okvire obdobja po 2. svetovni vojni.

VODSTVO JE V ANGLEŠKEM IN NEMŠKEM JEZIKU!

Med ogledoma razstav bo odmor za krajše kosilo.

Popoldanski čas bo namenjen individualnim ogledom. Dunajske galerije v predprazničnem času ponujajo pestro izbiro razstav, ravno tako zanimivo in bogato z umetnostnimi spomeniki je mesto samo. Nekaj predlogov za oglede razstav: Michelangelo. Zeichnungen eines Genies (Albertina), Cézanne Picasso Giacometti. Meisterwerke der Fondation Beyeler (Leopold Museum), Sammlung Vienna Insurance Group Wiener Versicherung Gruppe (Leopold Museum), The Moderns. Revolutions in Art and Science 1890-1935 (Museum Moderner Kunst), Hyper Real. Die Passion des Realen in Malerei und Fotografie (Museum Moderner Kunst), Power up – Female Popr Art (Kunstahalle Wien).

6.00 odhod iz Maribora izpred Jurčičevega spomenika
9.30 prihod na Dunaj
10.00-12.30 voden ogled po razstavi Frida Kahlo. Retrospektive
12.30-14.00 čas za kosilo
14.00-16.00 ogled razstave Picasso. Frieden und Freiheit
16.00-19.00 prosti čas za individualne oglede
19.00 odhod z Dunaja
22.00 predviden prihod v Maribor  

UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved je možna do 17. 11. 2010, kasneje denarja ne vračamo razen v primeru dokumentirane višje sile.  

RAZSTAVA FRIDA KAHLO: RETROSPEKTIVE  predstavlja mehiško umetnico, ki je z osupljivo življenjsko zgodbo, talentom ter močnim značajem prerasla v mit. V njenem slikarstvu se prepleta več likovnih tokov, od nadrealizma, ekspresionizma do nove stvarnosti, ki jih povezuje z osebno izpovedno vsebino. Slikarkino delo odseva tudi družbene spremembe, kot sta prerod mehiške kulture in pojav feminizma. Tokratna razstava prinaša skoraj 60 slik, 80 risb ter 20 predmetov iz javnih in zasebnih zbirk iz Mehike in ZDA. Dopolnjuje jih izbor fotografsko dokumentarnega gradiva, ki ga je zbrala Christina Kahlo, slikarkina pranečakinja.

RAZSTAVA PICASSO: FRIEDEN UND FREIHEIT
je nastala v sodelovanju med Albertino in galerijo Tate Liverpool. Predstavljena so dela iz obdobja 1944-1973, ko je bil umetnik član komunistične partije. Picassov opus je bil skozi ta vidik manj raziskan, zato razstava predstavlja celosten vpogled v umetnikovo politično in socialno kritično držo, povezanost z mirovnim gibanjem ter poskus, kako z umetniškim izrazom preseči politična ter estetska nasprotovanja med Zahodom in Vzhodom. Razstavo dopolnjuje izbor arhivskega gradiva, umetnikovih pisem ter časopisnih člankov.Dunajska ALBERTINA hrani eno najpomembnejših umetniških zbirk na svetu. Predvsem je znana po bogati grafični zbirki, v kateri najdemo dela umetnikov od 15. stoletja dalje (zastopani so npr. Mojster E. S., Martin Schongauer, Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens), ravno tako je pomembna zbirka slikarskih del (med katerimi najdemo dela npr. Claudea Moneta, Paula Cézannea, Henrija Matissea, Pabla Picassa, Marka Rothka, Francisa Bacona). Razstavni program vsako leto ponudi atraktivne razstave del velikih imen likovne umetnosti. Palača, ki se imenuje po vojvodi Albertu von Sachsen-Teschen (1738-1822), zetu Marije Terezije, je klasicistična arhitektura, ki je bila zgrajena l. 1744, njena podoba se je spreminjala s prezidavami v 19. stoletju. V 2. svetovni vojni je bila močno poškodovana v bombnem napadu. Zadnje posege je doživela v zadnjem desetletju, ko so obnovili pročelja  ter zgradili streho nad zunanjim stopniščem, ki je postala eden od prepoznavnih znakov galerije.

BANK AUSTRIA KUNSTFORUM je prvo razstavišče v Avstriji, ki je nastalo kot ustanova zasebne gospodarske družbe. Tedaj najsodobnejše razstavišče v Avstriji je zgradila avstrijska deželna banka l. 1988 po načrtih arhitekta Gustava Peichla. Z odmevnimi razstavami je postalo prepoznavno galerijsko središče, ki je zaradi velikega povpraševanja že l. 1992/93 podvojilo površino razstavnih prostorov. Vsako leto obišče razstave okrog 250 000 ljudi, galerija sodeluje z velikimi muzeji s celega sveta (npr. z Guggenheim Museum New York) in pomembnimi zasebnimi zbiralci (npr. z Bernardom Picassom, zakoncema Pietzsch iz Berlina).