PREDBOŽIČNA EKSKURZIJA NA DUNAJ
Alberto Giacometti: Pionir moderne + Dunaj 1900. Zbirka Leopold
sobota, 6. december 2014, odhod ob 6.30 – prihod ob 22.30

UGM vabi na predbožično ekskurzijo na Dunaj. Ogledali si bomo razstavo Alberto Giacometti: Pionier der Moderne in novo postavitev zbirke muzeja Leopold. Popoldanski čas bo namenjen individualnim ogledom razstav in druženju na znamenitem božičnem sejmu Wiener Christkindelmarkt.

cena: 50 € / 35 €  (za člane Kluba UGM)
cena vključuje: vstopnina v Leopold Museum, strokovno vodstvo po razstavi Alberto Giacometti: Pionier der Moderne v nemščini ali angleščini, avtobusni prevoz, nezgodno zavarovanje na avtobusu
prijava: ob plačilu na blagajni UGM, Strossmayerjeva 6 (pon.-pet.: 10.00-16.00) do najkasneje 28. novembra oz. do zasedbe prostih mest; ob prijavi navedite želeni jezik vodstva (nemščina/angleščina); 
informacije: 02 / 22 94 693 (blagajna UGM), infoping@ugmpong.si
Program: Na Dunaju si bomo v organizaciji UGM ogledali razstavo znamenitega Alberta Giacomettija, ki velja za najpomembnejšega kiparja 20. stoletja. Po vodenemu ogledu razstave Alberto Giacometti: Pionier der Moderne v muzeju Leopold, bo mogoč brezplačen ogled največje zbirke del Egona Schieleja in stalne zbirke muzeja Wien 1900. Sammlung Leopold.

V popoldanskem času boste imeli možnost individualnega ogleda mnogih razstav, ki so ta čas na ogled na Dunaju. MUMOK (Muzej moderne umetnosti), ki je le nekaj korakov proč, je pripravil novo postavitev del njihove stalne zbirke Die Gegenwart der Moderne. Sprehodite se lahko tudi do bližnje Albertine, kjer si lahko ogledate razstavo enega najpopularnejših umetnikov 20. stoletja,  Joana Miroja Von der Erde zum Himmel. V Albertini je vredna ogleda tudi njihova stalna zbirka Monet bis Picasso. Za vse, ki vas zanima sodobna umetnost, pa vas morda navduši razstava Albertina Contemporary, Francis Bacon bis Gerhart Richter aus der Albertina. Eden od vrhuncev predbožičnih razstav v avstrijski prestolnici je zagotovo razstava del španskega baročnega slikarja Diega Velazqueza v Umetnostnozgodovinskem muzeju, ki bo v takem obsegu tokrat prvič na ogled v nemško govorečem prostoru.

Časosled:

6.30 odhod iz Maribora izpred Jurčičevega spomenika
10.30 prihod na Dunaj
11.00-12.00 voden ogled razstave Alberto Giacometti: Pionier der Moderne
12.00-15.00 ogled stalne zbirke muzeja Leopold Wien 1900 in zbirke del Egona Schieleja
15.00-19.00 prosti čas za individualne oglede razstav v MUMOK, Albertini ali Umetnostnozgodovinskem muzeju ter druženje na božičnem sejmu
19.00 zbor pri avtobusu in odhod z Dunaja
22.30 predviden prihod v Maribor

UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved je možna do 28. novembra 2014, kasneje denarja ne vračamo, razen v primeru dokumentirane višje sile. Ob prijavi manj kot 35-ih udeležencev si UGM pridržuje pravico do preklica ekskurzije. 

Alberto Giacometti: Pionir der Moderne

Razstava Alberto Giacometti: Pionier der Moderne  v središče postavlja umetniško osebnost Alberta Giacomettija, ki velja za najpomembnejšega kiparja 20. stoletja. Alberto Giacometti (1901-1966) se je rodil v italijansko govorečem predelu Švice in se v začetku leta 1920 preselil v Pariz, kjer se je priključil skupini umetnikov, zbranih okrog Andréa Bretona. Na razstavi je mogoče videti Giacomettijeva zgodnja nadrealistična dela, ki jih lahko primerjamo z deli njegovih sodobnikov in prijateljev, npr.  Renéjem Magrittom, Maxom Ernstom ter Joanom Mirójem in dela iz njegovega zrelega obdobja, ki so nastala po letu 1935, ko se je Giacometti oddaljil od surrealistov in razvil svojevrsten slog disproporcioniranih človeških figur. Mnoge od teh figur dajejo močan vtis tridimenzianalnosti, kar je na razstavi v Leopoldu poudarjeno z natančno premišljeno postavitvijo in osvetlitvijo del. Na razstavi je mogoče videti tudi dela prvakov mednarodnega modernizma, kot so Francis Bacon, Jackson Pollock in Cy Twombly, ki so postavljena v jukstapozicijo z deli Giacomettija. Razstava je nastala v sodelovanju s Kunsthaus Zürich in fundacijo Alberto Giacometti Zürich.

Egon Schiele

Egon Schiele (1890-1918) spada poleg Gustava Klimta in Oskarja Kokoschke med osrednje avstrijske umetnike zgodnjega 20. stoletja. Ekspresivne linije njegovih figur ga povezujejo z ekspresionizmom zgodnjega 20. stoletja, čeprav je bil hkrati močno povezan z gibanjem takratne secesije. Schiele je najbolj znan po figurativnih delih, avtoportretih in portretih, ki izražajo njegovo radikalno estetiko. Muzej Leopold ima največjo in najpomembnejšo zbirko Shielevih del na svetu (42 slik in 188 del na papirju).

Wien 1900. Sammlung Leopold

Razstava prikazuje novo postavitev del stalne zbirke muzeja Leopold. Na ogled je več kot 300 del iz časa dunajske secesije, z najpomembnejšimi predstavniki,  kot so Gustav Klimmt, Koloman Moser in Josef Hoffman ter nekatera dela iz časa zgodnjega ekspresionizma (Egon Schiele, Oskar Kokoschka).

VLJUDNO VABLJENI!

Fotografiji zgoraj: Alberto Giacometti, Paris, 1951; Egon Schiele, Avtoportret z volčjim jabolkom, 1912