EKSKURZIJA NA 55. BENEŠKI BIENALE
sobota, 22. junij 2013, odhod ob 4.00 - prihod v zgodnjih jutranjih urah

cena:
70 € / 49 € (za člane Kluba UGM)
cena vključuje:
avtobusni prevoz, cestnine, parkirnino, vstopnino na bienale, nezgodno zavarovanje na avtobusu in informacijski bilten
doplačila: vozovnica za vaporetto 7 € (60 min) / 18 € (12 ur)
prijava: ob plačilu na blagajni UGM, Strossmayerjeva 6 (tor.-ned.: 10.00-18.00) do 14. junija 2013 oz. do zasedbe prostih mest
informacije: 02/22 94 693 (blagajna), infoping@ugmpong.si  


UGM vabi na poletno ekskurzijo v Benetke. Ogledali si bomo 55. Beneški bienale z osrednjo razstavo v Giardinih in Arsenalu z naslovom Enciklopedična palača, ki jo kurira Massimiliano Gioni.


Program: samostojni ogled 55. Beneškega bienala in osrednje razstave Enciklopedična palača v Giardinih in Arsenalu. Za orientacijo po Benetkah in na bienalu vam bomo pripravili osnovne informacije (o slovenskem paviljonu, o drugih spremljevalnih razstavah ter o samem bienalu). Slovenijo bo predstavljala Jasmina Cibic s projektom Za naše gospodarstvo in kulturo. Delo formalno združuje slovenske endemične vrste in nacionalno arhitekturo, vsebinsko pa med drugim prevprašuje konstrukcijo nacionalne identitete in medsebojno dialektično vplivanje ideoloških postulatov in resničnosti. Slovenski paviljon je v Galeriji A+A, San Marco 3073.


4.00 odhod iz Maribora z avtobusom izpred Jurčičevega spomenika
9.30 prihod v Benetke (Tronchetto) in vkrcanje na vaporetto
10.30 skupinski vstop v Giardine in individualni ogled nacionalnih paviljonov
14.00 zbor pred glavnim vhodom v Giardine in skupinski odhod proti Arsenalu
14.30 skupinski vstop v Arsenale in individualni ogled razstavljenih del
18.00 zbor pred glavnim vhodom v Arsenale in odhod do Markovega trga
do 21.00 prosto za individualne oglede
21.00 zbor na Tronchettu in odhod v Maribor
ca. 02.00 predviden prihod v Maribor

UGM si pridržuje pravico do spremembe programa. Odpoved je možna do 14. junija 2013, kasneje denarja ne vračamo, razen v primeru dokumentirane višje sile.
 
55. BENEŠKI BIENALE, ENCIKLOPEDIČNA PALAČA
kustos: Massimiliano Gioni
Beneški bienale je bil ustanovljen leta 1895, ko so pripravili prvo mednarodno likovno razstavo. V tridesetih letih so se likovnemu bienalu pridružil še glasbeni, filmski in gledališki. Leta 1980 so ustanovili arhitekturni bienale, leta 1999 pa je debitiral še plesni bienale. Letošnji bienale (1. junij -24. november 2013), poimenovan Enciklopedična palača (Il Palazzo Enciclopedico), kurira Massimiliano Gioni. Osrednja razstava je kot vedno v centralnem paviljonu v Giardinih in Arsenalu, kjer bo predstavilo dela 150 umetnikov iz 37 držav. Nacionalni paviljoni so razsejani po vrtovih (Giardini), ostali, tako kot slovenski, pa po mestu Benetke. Vseh skupaj jih bo letos kar 88. Med temi je tudi 10 novih držav (Angola, Bahami, Kuvajt, Kosovo, Paragvaj …). Massimiliano Gioni želi z razstavo ne le predstaviti nabor sodobnih umetnikov, temveč se osredotočiti predvsem na njihove kreativne tendence. Tako razstava izhaja iz vprašanja, kaj je umetnikov svet danes, in išče povezave ter razmerja med različnimi umetniškimi svetovi. Razstava bo predstavila dela sodobnih umetnikov in umetnine iz preteklosti, različne reference ter dela, ki niso pojmovana za umetnine, vendar so del spodbud za imaginacijo in sanje onstran realnosti – sanje drugačne stvarnosti. Ideja za naslov razstave izvira iz modela utopičnih sanj Marina Auritija, ki ga je leta 1955 prijavil patentni pisarni ZDA. Upodobil je Enciklopedično palačo – imaginarni muzej, ki pomeni hišo svetovnega znanja.

http://www.labiennale.org/en/art/exhibition/55iae/


VLJUDNO VABLJENI!