Umetnostna galerija Maribor je s svojimi zbirkami, razstavami in dogodki ena od izletniških točk na Dravski kolesarski poti, ki velja po naravnih lepotah in kulturni raznolikosti za eno najlepših kolesarskih poti v Evropi. Poteka skozi 4 države (Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška) in je v celoti dolga približno 710 km. Začne se v neposredni bližini izvira reke Drave na toblaškem polju v Italiji in nadaljuje po avstrijskem Koroškem.

Pri Viču vstopi v Slovenijo in svojo pot nadaljuje od Dravograda preko Radelj ob Dravi, Maribora in Ptuja do Ormoža in Središča ob Dravi, kjer po 145 km vstopi na Hrvaško. Reka in kolesarska pot svojo pot nadaljujeta v smeri Varaždina, kjer se po 63 km pri kraju Legrad reka Mura (z Mursko kolesarsko potjo) izliva v reko Dravo, ta pa nato v bližini Osijeka v Donavo.

Slovenski in hrvaški del Dravske kolesarske poti poteka večinoma po manj prometnih lokalnih cestah in v manjši meri po urejenih kolesarskih poteh in stezah. Zaradi različnih vrst podlage vozišča in zahtevnejšega vzpona med Podvelko in Lovrencem na Pohorju je slovenski del poti primeren za bolje pripravljene kolesarje. Priporočljiva je uporaba treking ali gorskih koles. 208 km Dravske kolesarske poti v Sloveniji in na Hrvaškem je razdeljenih na 6 etap, trasa je v celoti označena.