AV performans v živo Azot / Messmatik; 6666 tednov pozneje
Umetnostna galerija Maribor, Storssmayerjeva 6
četrtek, 20. januar 2011, ob 19.00
nastopajo: Azot / Messmatik

AV performans v živo 6666 tednov pozneje združuje tri zelo različne trenutke. Leta 1883 je bila prvič izdana knjiga Harmonies of Tones and Colours (Harmonija tonov in barv) F. J. Hughesa. Istega leta je Francesco Barazzutti končal neobaročno stropno poslikavo v Viteški dvorani UGM. 1961 je bilo leto prve razstave Novih tendenc v Galeriji sodobne umetnosti v Zagrebu. 6666 tednov po letu 1883 in 26 milijonov minut po letu 1961 prispemo do tretjega momenta v času – sedanjost 2011. Viteška dvorana v UGM predstavlja zbliževalno točko oziroma povezanost, v kateri lahko vsi trije različni trenutki sobivajo ter odmevajo v harmoniji tonov in barv, ki so nam jih pustili luminozni predhodniki.   

Azot (HR/NZ) je nenehno spreminjajoča se zvočno-glasbena skupina, ki deluje na različnih področjih elektro-akustične kompozicije/improvizacije. Skupina, ki deluje od leta 2005, je uprizorila številne koncerte in performanse tako na Hrvaškem kot tudi v širši regiji (MoCA Zagreb, SKUC, SC, Galerija Bačva, HDLU itd). Člani Azota organizirajo tudi glasbene koncerte in performanse v Zagrebu pri Sine Linea art. Davor Sanvincenti a.k.a. Messmatik a.k.a. Gurtjo Ningmor je hrvaški multimedijski umetnik. V zadnjih letih ga zanima široko polje avdio-vizualnih raziskav in antropologija vizualne kulture, še posebej pa se osredotoča na pogoje in oblike človeških zaznav ter percepcij, razvoj eksperimentalnih videov in poglobljenih instalacij, v katerih se prepletajo video dela in performativne umetnosti. Njegova video instalacija 1001 je vključena v AV zbirko MSU v Zagrebu.  

Dogodek je nastal v sodelovanju z: Zavod uho; oko: Zavod za umetnost in tehnologijo Maribor; uho; oko: spletna TV, uho; oko: elektroakustika; UGM in MFRU 2010 ter Maribor 2012.

VSTOP PROST!