Ob zaključni razstavi mednarodnega projekta Heroes We Love in ob razstavi Slovenija in neuvrščeni pop sta izšli zaključni publikaciji, ki ju sedaj najdete tudi na policah naše muzejske prodajalne!

V okviru projekta Heroes We Love je Umetnostna galerija Maribor s sedmimi partnerji iz Srednje in JV Evrope raziskovala povezavo med ideologijo, identiteto in socialistično umetnostjo. Besedila za publikacijo je uredila Simona Vidmar, kustosinja UGM in vodja projekta. Prispevalo je kar 15 piscev, med katerimi so bili mdr. Dr. Miško Šuvaković, umetnostni zgodovinar in kritik, dr. Miklavž Komelj, umetnostni zgodovinar; dr. Maja Ćirić, kustosinja in likovna kritičarka; Owen Hatherley, arhitekturni zgodovinar; dr. Nikolai Vukov, antropolog; Romeo Kodra, kultorolog; Lana Lorenčič in Tihana Pupovac, umetnostni zgodovinarki, Adela Demetja, zgodovinarka idr.

20€ / 14€ (člani kluba UGM)
Urednica: Simona Vidmar, višja kustosinja UGM
Leto: 2017
Strani: 360
Oblikovanje: Ajdin Bašić
Velikost: 18 cm x 25 cm

Več o publikaciji Heroes We Love. Ideology, Identity and Socialist Art in the New Europe.

Katalog ob razstavi Slovenija in neuvrščeni pop je nastajal kot doktorska raziskava dr. Petje Grafenauer. V nadaljevanju so svoje raziskave prispevali tudi kolegi iz večine galerij muzejske mreže, ki so prebrskali galerijske in muzejske depoje vse od Obale do Prekmurja. Nastal je nabor umetniških imen, ki govorijo o pestri podobi slovenske ustvarjalnosti. Potrdili smo velik pomen galerij muzejske mreže, saj bi bila brez njih podoba obdobja okrnjena. Obrnili smo se tudi na umetnike, ki so nam velikodušno ponudili svoja dela in spomine na minuli čas.

Temeljito raziskavo Petje Grafenauer dopolnjujejo besede iz prve roke; prispevek Brede Kolar Sluga, intervjuju, ki ga je pripravil kustos UGM Jure Kirbiš z Aleksandrom Bassinom ter recentni zapis dr. Tomaža Brejca.

Avtorja razstave Petja Grafenauer in Vasja Cenčič sta umetnine povezala v 9 sklopov: DOBRINE, MODA IN EROTIKA, SMRT, EKOLOGIJA, številna gibanja v sklopu RAZŠIRJENA ZAVEST, SUBJEKT in KRAJINA ter REALNI SOCIALIZEM.

Besedila so prispevali Matej Bor, Marko Brecelj, Tomaž Brejc, Vasja Cenčič, Biserka Debeljak, Tone Fornezzi Tof, Petja Grafenauer, Dušan Jovanović, Jure Kirbiš, Breda Kolar Sluga, Iztok Lipužič, Miha Mazzini, Frane Miličinski – Ježek, Bogdan Novak, Skupina 443, Tomaž Šalamun, Rudi Šeligo, Ivan Volarič Feo, Franci Zagoričnik in Ifigenija Zagoričnik Simonović.

25 € / 17,5 € (člani Kluba UGM)
Urednica: Petja Grafenauer
Leto: 2017
Strani: 172 + 40 (vloženka literarnih fragmentov)
Oblikovanje: Vasja Cenčič
Velikost: 21 cm x 28 cm

Več o katalogu Slovenija in neuvrščeni pop.